• Vi er dag til dag levering, på langt det meste
  • DANSK WEBSHOP Tryg handel og hurtig levering
  • FRI FRAGT på alle bestillinger over 699,-
  • 30 dages retur og 60 dages bytteret

Vaske Guide

af Mike B. på May 25, 2017

Findes der et vaskemiddel, der kan få tøjet til at se helt nyt ud igen?

Det korte svar er nej, det gør der ikke. Vil du have tøjet til at tage sig ud som nyt for altid, så gør du klogest i bare at lade det blive i skabet. Allerede første gang du benytter dig af din nye skjorte eller de nye jeans, så vil noget af den finish, som producenten har givet tøjet, gå af.

Dog findes der vasketricks, der hjælper med at forlænge tøjets liv. Bio-tex har i 50 år hjulpet danske familier med tricks og husmoderlige råd om vasketøj. 

I samarbejde med Bio-tex giver vi dig her nogle husmoderlige vaskeråd til, hvordan du holder tøjet friskt og nyt længst muligt.

1. Så ofte skal du vaske tøjet
Der er ingen grund til at vaske tøjet hver gang, du har haft det på. Selvsagt, hvis tøjet lugter eller er beskidt, så skal det vaskes, men ellers kan det sagtens nøjes med blot at blive luftet.

2. Når du vasker, skal du huske...
... at det meste tøj har vaskeanvisninger, der vejleder ift. vasketemperatur, vaskeprogram samt hvordan tøjet skal behandles efter vask. Det er dog ret almindeligt, at vi vasker mange forskellige typer tøj sammen, når vaskemaskinen skal fyldes. Det må man også gerne. Det gælder bare, at du altid indstiller maskinen efter det sarteste tøj i maskinen.

3. Hvilke farver kan vaskes sammen?
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at hvidt tøj skal vaskes for sig. Meeen hvis maskinen skal fyldes op, kan du gå på kompromis med det hvide og det lyse kulørte tøj sammen. Stærkt farvet og mørkt kulørt tøj bør dog altid vaskes for sig, da det kan indeholde overskudsfarve - selv efter mange vaske. Det er netop derfor, at hvidt tøj og tøj i klare farver altid skal vaskes for sig selv. Det samme gælder råhvidt tøj. Har du købt en ny rød sweater eller anden kulørt trøje, bør den vaskes ved så høj en temperatur, som trøjen kan klare, for at overskudsfarven vaskes ud.

4. Hvordan beskytter du tøjet i vaskemaskinen?
Især med jeans og mørkt tøj kan der opstå hvide slidstreger, når du vasker. Derfor er det vigtigt, at du vender vrangen ud og sørger for at lukke evt. lynlåse og knapper. En god ide kan være, at putte tøjet i en vaskepose. Så skåner du både maskinen og vasken. Meget sart tøj, som eks. nylonstrømper og lingeri, bør ligeledes beskyttes med en vaskepose.

5. Hvad gør du med pletter?
Er uheldet ude og du f.eks. har spildt marmelade ned af ynglingsskjorten, så gælder det om at handle hurtigt. Der findes dog ikke én rigtig måde at tage sig at pletter – det afhænger meget af stoftype, farve og hvad pletterne kommer af.

6. Hvor meget tøj kan der komme i maskinen?
Det kan oftest være fristende at få mest mulig vask overstået på én gang. De fleste husholdningsmaskiner kan dog også rumme en stor mængde tøj (4-5 kg. tørt tøj), men maser du for meget tøj ind på én gang, kan det ødelægge både tøj og vask. En måde at tjekke det på er at holde hånden lodret over det tørre tøj. Hvis det ikke bliver presset sammen, så er maskinen klar til vask. Dog, vasker du uld eller syntetiske tekstiler, bør maskinen kun være fyldt ½ eller 1/3 del fyldt op.

7. Hvilket vaskemiddel skal du vælge?
VI vasker stort set kun ved lave vasketemperaturer i dag, og det kan derfor være svært at regne ud, hvilket slags vaskemiddel du skal bruge. Et godt pejlemærke er, at du altid anvender et anerkendt vaskemiddelsprodukt, da de ofte er testet for effektivitet og farvebelastning. En god huskeregel er at vælge vaskemiddel ud fra tøjets farve og kvalitet samt hvorvidt det er håndvask eller maskinvask. Bio-tex har udviklet vaskemiddel, der passer til nært sagt alt slags tøj.

8. Hvordan og hvilke tekstiler bør du håndvaske?
Hvis tøjet er mærket med hånden i baljen, skal tøjet håndvaskes. Ligeledes kan håndvask være løsningen, hvis du eks. bare skal have vasket ynglingsbuksen. Sørg for, at pulveret er helt opløst i vandet, inden du lægger tøjet i. Tøjet skal være helt dækket af vand, og ligesom i vaskemaskinen skal kulørt tøj vaskes separat. Flerfarvede tekstiler bør kun ligge i blød i 10 – 15 minutter, mens ensfarvet tøj godt kan sættes i blød i 1-2 timer – evt. natten over. Derefter skal tøjet skylles grundigt i flere hold lunkent vand. Centrifuger eller rul tøjet ind i et frottehåndklæde. Rul straks tøjet ud igen og læg/hæng det til tørre.

9. Hvordan tørrer du bedst tøjet?
Der er stor forskel på, hvordan tekstiler skal tørres. Er det tekstiler som fløjl, velour, frotte og lignende, er det en god ide at tumble det. Det får fibrene til at rejse sig, og tekstilet ser flot ud igen. Men generelt skal du, så vidt muligt, undgå tumbling af tøj, hvis du vil holde det friskt. Hæng det i stedet til tørre, og vil du minimere krympning og andre dimensionsændringer, er det en god ide at strække beklædningen før tørring.Vil du være sikker på, hvad tøjet kan tåle, bør du igen sætte dig ind i vaskeanvisningerne:

Tilbage til toppen